Feature - Human Resources

Employment Law FAQ

Like almost every other aspect of life, being an employer/manager has been
upended by the pandemic. In March and April 2020, we put together a list of
frequently asked questions related to employment law issues surrounding
the pandemic. Now that we are in July of 2021, the rules are again chang-
ing as we thankfully, and hopefully, start figuring out what everyone means
when they talk about this idea of “new normal.” Two topics that are coming
up repeatedly relate to open meetings and vaccinations. There may be many
more questions on these and other post-pandemic questions. We at ISAC,
as always, are here to assist you. Please do not hesitate to reach out with
your questions. Additionally, you should work with your county attorney on
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these questions before setting policies. etornow@iowacounties.org

Open Meetings

Q: When does the current ability to conduct virtual meetings end?

A: Per Governor Reynolds’ executive order on May 27, 2021, the Public Health Emergency Proclamation is extended until
June 26, 2021. Under Section 67 of this Proclamation, the Governor suspended lowa Code §§21.8,26.12, and 414.12.
e These sections are suspended to the extent to which they would prevent a governmental body from holding the

meeting electronically.

e These sections are also suspended to the extent to which they prevent a governmental body from limiting the
number of people present at an in-person meeting, so long as a telephone/electronic method of participating
is provided.

Q: When the Proclamation expires, under what circumstances can meetings be conducted virtually?

A: When these provisions of the Proclamation end, meetings may still be held electronically, provided it is impractical
or impossible to hold the meeting in-person, per lowa Code §21.8. In such cases, the governmental body must still:
e Provide public access to the meeting to the extent possible.

e Provide notice at least 24 hours in advance (unless it is impossible or impractical to do so).

e Record the minutes of the meeting, including a statement of why it was impossible or impractical to hold the
meeting in-person.

Q: Can some members of a board participate electronically while still having an in-person meeting?

A: Yes. The code is not explicit on this issue, likely because before a year ago this would have been essentially a non-
issue. However, the relevant sections of the lowa Code appear to permit electronic participation by some members
of a board while a majority (quorum) still participate in person.

o “Meetings” are defined by lowa Code § 21.2 as a gathering of a majority of the members of a government body
either in-person or by electronic means where official duties are being conducted.

e So, if a majority of board members are participating in-person, that is likely just an in-person meeting with some
members joining electronically. There is nothing in the code that prohibits this.

e If more than a quorum of the board is not on-site, then it becomes less clear if that is an electronic meeting. The
key may be that the public have a physical location to listen to the meeting, but any time you are going to have a
majority of the members of the board meet electronically, you should talk to your county attorney.

Q: If some members are away from the meeting site, does that make an in-person meeting impossible or impractical or
is a higher threshold required to meet that standard?

A: Neither lowa Code §21.2 nor §21.8 define what makes an in-person meeting impossible or impractical. But given the
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language in §21.8, which permits an electronic meeting “only in circumstances where such a meeting in-person is
impossible orimpractical,” it appears that more than voluntary non-appearance is required to trigger the permissibility
of an electronic meeting.
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Vaccinations

Q:
A:

=0

Can employers ask employees if they have been vaccinated against COVID-19?

Yes, an employer is allowed to ask employees if they have been vaccinated against COVID-19. However, documenta-
tion or other confirmation of COVID-19 vaccination status is considered confidential medical information according
to the ADA and should be stored separately from the employee’s personnel files.

Can an employer ask employees for proof they have been vaccinated against COVID-19?

Yes, employers can ask for proof employees have been vaccinated against COVID-19, such as a copy of their COVID-19
vaccination card. The EEOC has stated that requesting proof of receipt of a COVID-19 vaccination is not a disability-
related inquiry under the ADA. However, follow-up questions about why someone has not been vaccinated may be
considered a disability-related inquiry and be subject to ADA standards. To avoid disability-related inquiries, an em-
ployer could ask employees not to provide any medical information when providing proof of vaccination.

Documentation or other confirmation of COVID-19 vaccination status is considered confidential medical information
according to the ADA and should be stored separately from the employee’s personnel files.

Does the Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA) prevent employees from telling their employer
if they have been vaccinated against COVID-19?

No, HIPAA does not prevent an employee from answering an employer’s question about whether they have been
vaccinated against COVID-19. HIPAA only prevents covered entities (health care provider, health plan, health care
clearinghouse) and business associates of covered entities from disclosing someone’s COVID-19 vaccination status.

Can employers require employees to receive a COVID-19 vaccine?

The answer to this question is not clear at the time of writing. Nothing under federal law explicitly prevents employers
from mandating employees to receive vaccinations as long as employers are not discriminatory against employees who
cannot receive a vaccination due to a disability or a sincerely held religious belief, practice, or observance (ADA, Title
VII, lowa Civil Rights Act). There is also pending litigation questioning whether an employer can mandate employees
receive a COVID-19 vaccine since it is currently available only under Emergency Use Authorization and has not received
approval from the U.S. Food and Drug Administration.

Can counties require visitors on county property to provide their vaccination information?

No. The lowa Legislature passed HF 889 on this topic. The bill makes a business or governmental entity that requires
“a customer, patron, client, patient, or other person who is invited onto the premises of the business or governmental
entity to furnish proof of having received a vaccination for COVID-19” ineligible to receive grants or contracts funded
by state revenue.

Resources:

https://www.ahlerslaw.com/client-alerts/covid-19-vaccinations
https://www.eeoc.gov/wysk/what-you-should-know-about-covid-19-and-ada-rehabilitation-act-and-other-eeo-laws
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